zdrava probava

Prebiotici, bolja probava i jači imunitet

Dobra probava ključna je za zdrav život. Pomaže našem tijelu apsorbirati sve hranjive tvari koje su potrebne za nesmetano funkcioniranje. Zdrav probavni sustav zauzvrat zahtijeva dovoljan unos prehrambenih vlakana. Dnevna preporuka za unos iznosi od 25 g do 35 g vlakana. Uravnotežena prehrana bogata vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice, ključna je za održavanje optimalnog stanja našeg organizma.

Trenutno, na svjetskoj razini se procjenjuje da je dnevni unos vlakana daleko ispod preporučenih vrijednosti. Mnogi potrošači aktivno traže prikladnu hranu i napitke koja sadrže više prehrambenih vlakana.

Crijeva predstavljaju složen ekosustav u kojem se nalazi oko 500 različitih vrsta bakterija (‘dobre’ ili korisne i ‘loše’ ili patogene). Za održavanje dobro uravnoteženog probavnog sustava, potrebno je više korisnih bakterija u odnosu na patogene bakterije. Stoga je važno poticati rast korisnih bakterija.

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikroorganizmi, korisne bakterije i/ili kvasci koji prirodno žive u našem tijelu. Ako se primjenjuju u adekvatnoj količini imaju povoljne učinke na naše zdravlje. Korisne bakterije doprinose velikom broju bioloških funkcija u našem tijelu i važno je održavati njihovu ravnotežu. Prebiotici služe kao hrana probioticima, te potiču njihov rast.

Što su prebiotici?

Prebiotici su neprobavljiva prehrambena vlakna koja potiču rast i aktivnost korisnih mikroorganizama u crijevima. Bez razgradnje dolaze u debelo crijevo gdje služe kao hrana korisnim bakterijama. Hranjenjem ovih korisnih mikroba, prebiotici pridonose zdravijoj ravnoteži crijevne flore, što je povezano s raznim zdravstvenim prednostima. U prebotike spadaju fruktooligosaharidi, galaktooligosaharidi i inulin kao najistraživaniji prebiotik. Prema općoj suglasnosti Međunarodnog znanstvenog udruženja za probiotike i prebiotike (ISAPP) iz 2017. godine, prebiotici podržavaju selektivan rast korisnih bakterija u crijevima i na taj način pružaju dodatne zdravstvene učinke za tijelo.

Mnoga istraživanja pokazuju pozitivne učinke prebiotika na zdravlje probavnog sustava (inhibicija rasta patogenih bakterija, stimulacija imunološkog sustava), kardiometabolizam (smanjenje razine lipida u krvi, učinci na inzulinsku rezistenciju), mentalno zdravlje (metaboliti koji utječu na rad mozga i kogniciju) i kosti (bioraspoloživost važnih minerala, poput kalcija i magnezija).

Najpoznatiji prebiotik je inulin, prirodno vlakno iz biljke cikorije. Natura Life Prebiotic Fibres u prahu iz korijena biljke cikorije sadrži pakiranje od 28 vrećica. Svaka vrećica sadrži 3g Orafti® Inulina u prahu.

Zašto su vlakna korijena cikorije važna za zdravu i preventivnu prehranu?

Više od 45 studija pokazuje da vlakna korijena cikorije (Orafti® Inulin) stimuliraju rast korisnih bakterija u crijevima, pomažu u regulaciji rada crijeva, olakšavaju kontrolu tjelesne težine i povećavaju mineralnu gustoću kostiju većom apsorpcijom kalcija. Kod sve češćih problema prekomjerne tjelesne težine, pretilosti, dijabetesa, osteoporoze i zatvora, vlakna korijena cikorije, kao dio mješovitog unosa vlakana i uravnotežene prehrane, pridonose poboljšanju zdravlja. Nova istraživanja pokazuju pozitivan utjecaja na sistemske upalne procese koji su povezani s pretilošću i dijabetesom.

 

Literatura

1.Gibson GR, Hutkins R, Sanders ME et al. (2017) Expert consensus document: The International Scientific Associa- tion for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 14(8): Advanced online publication. http://www.nature.com/nrgastro/journal/vaop/ncurrent/pdf/nrgastro.2017.75.pdf

2.Clarke ST, Green-Johnson JM, Brooks SPJ, Ramdath DD, Bercik P, Avila C, Inglis GD, Green J, Yanke LJ, Selinger LB, Kalmokoff M (2016) ß2-1 Fructan supplementation alters host immune responses in a manner consistent with increased exposure to microbial components: results from a double-blinded, randomised, cross-over study in healthy adults. Br J Nutr 2016 // 115(10):1748–1759. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26987626

3.Salazar N, Dewulf EM, Neyrinck AM, Bindels LB, Cani PD, Mahillon J, de Vos, Willem M, Thissen J, Gueimonde M, de Los Reyes-Gavilán, Clara G, Delzenne NM (2015) Inulin-type fructans modulate intestinal Bifidobacterium species populations and decrease fecal short-chain fatty acids in obese women. Clin Nutr 34(3):501–507. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24969566

Natrag na blog